Regulament joc CSR League Streetball Championship

Art. 1 Terenul și mingea
Jocul se va disputa pe un teren de baschet cu un singur coș. Terenul va avea marcaje regulamentare pentru jocul de baschet, o linie de aruncări libere-la 5,80m de linia de fund, un semicerc (linie de 2 puncte) cu o rază de 6,75 m, măsurată de la proiecția pe teren a centrului inelului și o zonă de protecție situată sub coș (no-charge semi-circle) . Mingea utilizată este mingea de mărime 6.

Art. 2 Echipele
Fiecare echipă va fi compusă din 4 jucatori (3 jucatori pe teren și o rezervă).

Art. 3 Oficialii jocului
Oficialii jocului vor fi unul sau doi arbitri și scorer/cronometror.

Art. 4 Începutul jocului
4.1 Cele două echipe se vor încălzi simultan înainte de startul jocului (pe alt teren aflat in apropiere).
4.2 Jocul va începe cu o tragere la sorți. Echipa care va câștiga tragerea la sorți va putea alege să aibă prima posesia mingii la începutul jocului, sau la începutul eventualelor prelungiri.
4.3 Meciul va începe cu minim 3 jucători din fiecare echipă pe teren.

Art.5  Scorul
5.1 Fiecare aruncare marcată din interiorul semicercului de 6,75m va conta 1 (un) punct.
5.2 Fiecare aruncare marcată din exteriorul semicercului de 6,75m va conta 2 (două) puncte.
5.3 Fiecare aruncare liberă marcată va conta 1 (un) punct.

Art. 6 Timpul de joc / Echipa câștigătoare
6.1 În cadrul unui meci se va juca o repriza de 10 (zece) minute. Timpul de joc se va opri în situațiile în care mingea nu este în joc și în timpul aruncărilor libere. Timpul de joc va reporni după efectuarea check ball-ului, atunci când mingea ajunge în mâinile unui jucător de la echipa aflată în atac.
6.2 Echipa care va marca prima 21 (douazeci și unu) puncte sau mai multe înainte de expirarea timpului de joc va fi desemnată câștigătoarea jocului. Această regulă se aplică doar în cadrul timpului regulamentar de joc (nu și în timpul eventualelor prelungiri).
6.3 În cazul în care, la sfarsitul celor zece minute, scorul este egal, se va juca o repriză de prelungiri. Va exista o pauză de 1 minut înaintea începerii prelungirilor. Echipa care va marca prima 2 (două) puncte va câstiga jocul.
6.4 O echipă care nu este prezentă pe teren cu minim 3 (trei) jucători la startul jocului, va pierde prin forfeit. Scorul înregistrat va fi de w-0 sau 0-w în favoarea echipei prezente pe teren în formatie validă (w = win = victorie). În cazul în care ambele echipe nu se prezintă la teren la startul jocului cu minim 3 (trei) jucători, ambele echipe vor pierde jocul prin forfeit.
6.5 O echipă va pierde prin default dacă părăsește terenul înaintea sfârșitului meciului, sau dacă toți jucătorii acelei echipe sunt accidentați sau descalificați. În cazul situației de default, echipa câștigîtoare poate alege să-și păstreze scorul înregistrat la momentul opririi jocului (punctele marcate), în timp ce echipa care pierde prin default va avea 0 puncte.
6.6 O echipă care pierde prin default sau forfeit va fi descalificată din competiție.

Art. 7 Faulturi/Aruncări libere
7.1 O echipă este în situație de penalizare când a comis 6 (șase) faulturi. După ce echipa a comis 9 (nouă) faulturi, orice fault suplimentar va fi considerat fault tehnic. Pentru evitarea oricărui dubiu, jucatorii nu sunt eliminați din joc pe baza numarului de faulturi personale.
7.2 Faulturile pe aruncare din interiorul semicercului de 6,75m se penalizează cu 1 (o) aruncare liberă. Faulturile pe aruncare din exteriorul semicercului de 6,75m se penalizează cu 2 (două) aruncări libere. 7.3 Situațiile de fault – coș vor fi urmate de 1 (o) aruncare liberă.
7.4 Faulturile de echipă cu nr 7, 8, 9 vor fi penalizate cu 2 (două) aruncări libere în orice situație. Începând cu cel de al zecelea fault de echipă precum și orice fault tehnic sau antisportiv vor fi penalizate cu 2 (două) aruncări libere și următoarea posesie. Această clauză este aplicată de asemenea și faulturilor pe aruncare și se aplică cu excepție de la regulile 7.2 si 7.3.
7.5 Posesia este pastrată după ultima aruncare liberă derivată dintr-un fault tehnic sau antisportiv, iar jocul este reluat prin checkball din spatele semicercului de 6,75m.

Art. 8 Modalități de joc
8.1 După fiecare coș marcat sau aruncare liberă marcată (cu exceptia art. 7.5):
• Un jucator de la echipa care nu a marcat va relua jocul prin dribling sau pasă către zona din exteriorul semicercului de 6,75m. După ce mingea a ajuns în zona din exteriorul semicercului, echipa aflată în posesie poate ataca coșul (fara checkball).
• Echipa în apărare nu poate ataca mingea în interiorul semicercului „no-charge” de sub coș, acesta fiind zona de protecție a echipei aflată în atac.
8.2 După fiecare aruncare ratată sau aruncare liberă ratată (cu excepția art. 7.5):
• În cazul în care echipa aflată în atac recuperează mingea, aceasta poate ataca coșul fără a mai scoate mingea în exteriorul semicercului de 6,75m;
• În cazul în care echipa aflată în apărare recuperează sau interceptează mingea, aceasta trebuie să scoată mingea în zona din exteriorul semicercului de 6,75m și numai dupa aceea poate ataca coșul.
8.3 După fiecare situație de minge moartă, jocul se va relua de către echipa în posesie din zona din exteriorul semicercului de 6,75m, cu un schimb de minge (check ball) cu unul dintre jucătorii echipei aflate în apărare.
8.4 Un jucator este considerat în exteriorul semicercului de 6,75m când nici unul dintre picioarele sale nu este în interiorul sau calcă pe simicerc.
8.5 În cazul unei situații de 1 la 1 (jump ball), mingea va reveni echipei aflate în apărare.

Art. 9 Jocul pasiv
9.1 Jocul pasiv va fi considerat abatere.
9.2 În cazul în care terenul este echipat cu ceasuri de atac, echipa aflată în atac va trebui să arunce la coș și să atingă inelul în maximum 12 secunde. Ceasul de atac va fi pornit atunci cand echipa în atac va primi mingea de la adversar dupa check ball sau atunci cand, dupa coș marcat, echipa în apărare a recuperat mingea de sub coș. (Notă: În cazul în care terenul nu este echipat cu ceasuri de atac și echipa aflată în atac va juca pasiv fără să încerce să arunce la coș, arbitrul va acorda un avertisment numarând 5 secunde pentru ca echipa în atac să încerce aruncarea).

Art. 10 Schimbările de jucatori
Schimbările de jucatori sunt permise în orice situație de minge moartă, înaintea reluării jocului. Schimbările vor fi efectuate obligatoriu pe la centrul tușei aflată în partea opusa panoului de joc, între jucătorul care intră și cel care iese urmând să existe un contact fizic (atingerea palmelor, bătaie pe umăr etc.). Pentru schimbări nu este nevoie de acordul arbitrilor.

Art. 11 Time-outuri
Fiecare echipă va beneficia de un time-out de 30 (trei zeci) secunde. Un jucător poate solicita time-out atunci când jocul este oprit.

Art. 12 Procedura de protest
În cazul în care o echipa crede că intersele ei au fost afectate de deciziile unui official, sau de catre un eveniment care s-a produs în timpul jocului, trebuie să procedeze în următoarea manieră: Un jucător al echipei va semna foaia de joc imediat după sfârșitul jocului și înainte ca arbitrul să valideze scorul. Într-un interval de 30 (trei zeci) minute, echipa trebuie să prezinte o explicație scrisă a cazului și, de asemenea, să prezinte o garanție în echivalentul a 500 lei directorului sportiv al competiției. Dacă protestul este acceptat, garanția va fi returnată.

Art. 13 Regulile de clasament
Atat în grupe cât și în clasamentul general, următoarele reguli de clasificare vor fi utilizate. Dacă echipele sunt la egalitate la primul criteriu, se va proceda la următorul și asa mai departe.  Cele mai multe victorii (sau raportul de victorii în cazul in care numărul de jocuri nu este egal).  Comparație cap-la-cap (cu luarea în cosiderare a victoriilor/înfrângerilor și cu aplicarea doar în cadrul grupei).  Cele mai multe puncte marcate ca medie (fară a lua în considerare scorurile de victorie prin forfeit).  Dacă echipele sunt la egalitate dupa acești pasi, echipa cu cel mai bun punctaj în cadrul capilor de serie va fi cea care se va clasa mai bine.

Art. 14 Regulile capilor de serie
Echipele sunt distribuite în grupe pe baza punctajului echipei (suma punctelor celor mai buni 3 jucători înaintea începerii competiției). În caz de egalitate între echipe, distribuția în grupe va fi determinată aleatoriu înaintea începerii competiției.

Art. 15 Descalificarea
Un jucător care comite 2 (două) faulturi antisportive va fi descalificat din joc de către arbitru și din competiție de către organizator. Independent de aceasta, organizatorul va descalifica din competiție orice jucător pentru acte de violență, agresiune fizică sau verbală, interferență nesportivă în rezultatul meciului, încalcare a regulilor FIBA privind dopingul (Boojk 4 – FIBA Internal Regulations) sau orice altă încălcare a Codului de Etică FIBA (Book 1, Chapter II – FIBA Internal Regulations). Organizatorul poate descalifica întreaga echipă din competiție pe baza contribuției celorlalți jucători (inclusiv prin non-acțiune).